How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaJehova Tanúi központi tanítása a szervezetbe vetett hitük

A legtöbb esetben az ok, amiért a kívülállók olyan hiábavalónak találják az érvelést egy Jehova Tanújával szemben, az az, hogy kudarcot vallanak a szervezet szerepének megértésében Jehova Tanúi hitét illetően.

Mi a szervezet szerepe? Ez világosan látható a következő Őrtorony-kiadványokból származó idézetekből:

A világ tele van Bibliával, ami Isten parancsolatait tartalmazza. Miért nem tudják mégsem az emberek, hogy merre menjenek? Mert nincs meg náluk az a tanítás vagy az anyának a törvénye, ami a világosság. ? Isten azonban nem azért készítette el Szavát, hogy függetlenül beszéljünk róla, vagy hogy önmagában is életet adó világosságként fényljék. ? Isten az Ő szervezetén keresztül gondoskodik erről a világosságról, amelyről a példabeszéd is szól, és ami a tanítás vagy az anya törvénye. ? nemcsak Jehova Istent kell felismernünk, mint Atyánkat, hanem az ő szervezetét is mint anyánkat.
Őrtorony 1957. május 1., 274.o.
Ő az ő földi szolgái egyesülését kívánja, és így a Biblia megértését napjainkban az ő szervezetével való társulástól tette függővé.
Őrtorony , 1961. november 1, 668.o., angolban
Ő [Isten] az ő látható szervezetén kívül nem részesít szent szellemében és Szavának megértésében és helyes megítélésében.
Őrtorony , 1965. július 1., 391.o., angolban
Vesd hitedet egy győzedelmes szervezetbe!
Őrtorony , 1979. március 1., 1.o., angolban
Mindnyájan segítségre szorulunk, hogy megérthessük a Bibliát, és az Írások vezetését, amelyre szükségünk van, nem találjuk meg a "hű és bölcs rabszolga" szervezetén kívül.
Őrtorony , 1981. február 15., 19.o.

Mivel a Biblia helyes megértése egyedül a szervezeten át jöhet, ez azt jelenti, hogy minden további tanításnak ebből a forrásból kell származnia. A szervezetről szóló tanítás az alap, amelyen minden más Tanú-tanítás nyugszik.

Az Istennel és a túlvilággal kapcsolatos hitelveik teljes mértékben azon a hitükön alapulnak, hogy a szervezet Isten helyett beszél.

Azt feltételezni, hogy ez a vonás megenged bármiféle fáradozást, amely megváltoztathatja a teológiáról vallott felfogásukat a teológia megvitatása révén, kudarcra ítélt dolog.

Ez olyan lenne, mintha egy primitív bennszülött először tartózkodna vendégként egy befűtött lakásban, és a fűtést egy a radiátorra öntött vödör vízzel próbálná meg kikapcsolni. Egész nap hiába locsolná folyamatosan a vizet a radiátorra, noha egy vödörnyi jólirányzott vizet az alagsori kazánba öntve elérné a célját.

Ehhez hasonlóan, egy Jehova Tanúját Krisztus istenségéről meggyőzni hiábavalónak bizonyulhat annak a kereszténynek, aki nem érti meg, hogy Jehova Tanúi teológiáját az alagsori kazánban lehet ki- vagy bekapcsolni; azaz, mivel ők úgy hiszik, hogy egyedül az Őrtorony Társulat határozhatja meg a helyes teológiát, továbbra is azt fogják hinni, hogy Jézus az első angyal-teremtmény volt, bármennyi "hideg vizet" öntenek is arra a hitre.

Csak amikor rájön arra, hogy az Őrtorony Társulat nem Isten szervezete, akkor fogja szabadnak érezni magát, hogy felülvizsgálja a teológiát, amelyet abból a forrásból elfogadott.

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>