CNN - Connie Chung interjúja

C: Letöbbünk, gyanítom, annyira ismeri Jehova Tanúit, hogy férfiak és nők járnak ajtóról - ajtóra, irodalmat terjesztve hitükről. Jehova Tanúi protestáns keresztények, kb 1 millió taggal az USA-ban. A mozgalmat 1870-ben alapították Pennsylvániában. Jehova Tanúi hiszik, hogy a Biblia szó szerint Isten szava. Nem fogadnak el vérátömlesztést, nem szolgálnak a hadseregben, nem ünnepelnek születésnapot és karácsonyt.

Most néhány tag azt mondja, hogy valami rettenetes történik a zárt ajtók mögött, egy sablon, hogy a feltételezett gyermekmolesztálókat a vallási szervezet nem csak elmulasztja jelenteni, de mint mondják, még segítenek is távol tartani a hatóságokat tőlük.

Ma bemutatok Önöknek két fiatal hölgyet, akik azt mondják, hogy egy Jehova Tanúja áldozatai voltak.

Csatlakoznak hozzánk Minneapolisból, hogy első személyben mondják el történetüket Heidi Meyer és Amber Long. Szintén csatlakozik hozzánk egy férfi, aki megpróbálja összegyűjteni az állítólagos molesztálás áldozatokat Jehova Tanúi közt. Ő William Bowen, valaha vén volt a gyülekezetben, aki lemondott poziciójáról két évvel ezelőtt, tiltakozásul az ellen, ahogy a csoport a molesztálással gyanúsítottakkal bánik. Üdvözlöm mindannyiótokat.

C: Nos, Heidi, te 10 éves voltál, amikor először molesztáltak. Mi történt?

HEIDI MEYER (állítólag molesztálta egy Jehova Tanúja): A férfi aki molesztált engem...

C: Jehova Tanúja volt?

M: Jehova Tanúja volt a gyülekezetünkből. Neve Derrick Lindelah. A család barátja volt. Barátok voltak a bátyámmal, én meg a húgának voltam barátnője, és amikor lehetőség adódott, vagy lehetőséget teremtett, félrevont engem, és molesztált, amikor csak tehette.

C: Menny ideig ment ez, Heidi?

M: Amíg... 13 éves koromig, épp elmúltam 13.

C: Rendben. És te jelentetted ezt Jehova Tanúi közt a véneknek. És mi történt?

M: Amikor 15 éves voltam, elmentem ezzel a vénekhez, ahogy JT tanítják, hogy tegyük. Elmondtam nekik annak reményében, hogy véget ér ez a probléma és hogy ők lépéseket tesznek és vigyáznak ezzel a személlyel.

C: Megtették?

M: Nem, nem tették meg. Nem csak hogy azt mondták, úgy gondolják, hogy félreértettem a cselekedeteit, de még azt is mondták nekem, hogy vigyázzak, kinek beszélek erről, és mit mondok erről, mert ha nincs két szemtanú a dologra, bírói bizottság elé kerülhetek pletykáért és rágalmazásért.

C: Alapvetően úgy gondolod, hogy azt próbálták mondani, hogy ne fordulj a rendőrséghez?

M: Abszolút. Azt mondták, hogy ha a rendőrséghez fordulok, és perre viszem ezt az ügyet, szégyent hozok Isten nevére és Isten szervezetére.

C: Úgyhogy csöndben maradtál.

M: Abszolút. A fenyegetés... a kiközösítéssel való fenyegetés miatt.

C: Igen, Jehova Tanúi közül. És a te egész családoddal való kapcsolat, szóval ez jelent valamit számodra a kapcsolatokat illetően is.

M: Abszolút. Nem csak a családom, de mint JT csak jó hírű tagokkal lehetsz kapcsolatban. És hogy elhagyod a helyet, ahol mindenkit ismersz, mindenkiben bízol; mindenkit, akiben valaha is bíztál vagy ismertél, aki a szervezeten belül van. A fenyegetés, hogy kidobnak onnan és hogy elkerül mindenki, elég erős volt, hogy csöndben maradjak hosszú-hosszú ideig.

C: Rendben, hamarosan visszatérünk hozzád. Amber, te azt állítod, hogy ugyanaz a férfi molesztált, amikor 12 éves voltál. Mi történt veled?

AMBER LONG (állítólag egy JT molesztálta): Pontosan. A szülei házában voltam. A húgával voltunk barátok. És akkor molesztált engem. Azután mikor hazamentem, azonnal elmondtam a szüleimnek, és szintén elmentünk a vénekhez, ahogy abban a vallásban utasítottak.

C: És, mi történt?

A: Tudod, ők célozgattak, hogy félreértés, hogy talán zaklatott voltam; azt mondták nekünk, hogy később menjünk vissza és beszéljünk róla. Amikor én csak ragaszkodtam a történetemhez, azt mondták nekünk, igazán nem tehetnek semmit, mert nem volt két szemtanú. És ismét burkoltan célozgattak a kiközösítésre. És egész azutáni életemben, tudod, ők célozgattak a tényre, hogy talán tettem valamit, ami alapja volt a molesztálásnak.

C: Rendben. Amber, hamarosan visszatérünk hozzád.

C: Bill, te olyan messzire mentél, hogy azt mondod, hiszed, hogy Jehova Tanúi egy pedofil paradicsom. Nem gondolod, hogy ez túlzás? Tudom, hogy vizsgálódtál, de úgy gondolom, azt hihetik, hogy talán túlzol ezzel.

WILLIAM BOWEN, a SILENTLAMBS.ORG igazgatója: Több mint 5000 molesztálás-áldozattal beszéltem e-mailben vagy telefonon. Van egy molesztálás forródrótom, ami a lakásomban csörög és naponta kapok hívásokat. Azok az emberek mind molesztálást éltek át, és hasonló történeteket mondtak el, mint Heidi és Amber. Azt, hogy a vénekhez mentek, és azok őket elnyomták, a dolgot elleplezték. Ez a szokásos eljárás. Tegnap kaptam egy történetet e-mailben egy fiatal, 15 éves lánytól, aki elment a vénekhez, és azt mondta: épp úgy jártam, mint Heidi. És hogy miután látta a legutóbbi riportot: dühös lettem, hogy ezt tették velem. És ez az, ami ezekkel a fiatal hölgyek legtöbbjével van. Dühösek, hogy molesztálták őket, és hogy az egyházuk eljárásának is áldozatai lettek.

C: Meg voltál félemlítve Jehova Tanúi által?

M: Abszolút. Nincs más, mint a megfélemlítés. A teljes életed a szervezetben való léted körül forog. Az a teljes életed. És gyakran utalnak erre a szervezetben. Ha kitesznek a szervezetből, ez trauma az életedben. Hatalmas felfordulás. Valami, ami életed minden egyes napjára hatással van.

C: Ez egy nyilatkozat Jehova Tanúitól, és szeretném ha meghallgatnátok.

Gyűlöljük a gyermekek szexuális molesztálását, és nem védelmezünk semmiféle elkövetőt nagy és perverz bűne következményeitől. Elvárjuk a vénektől, hogy vizsgáljanak ki minden állítólagos gyermekmolesztálást. A megbánás nélküli bűnösöket kizárják a gyülekezetből. Különlegesen gondoskodunk az álfozatokról, segítséget és tanácsot nyújtunk nekik, hogy segítsünk megbirkózni a molesztálás fájdalmával. Soha nem mondják nekik a vének, hogy ne mondják el állításukat a hatóságoknak."

C: Amber, látom ingatod a fejed.

A: Én csak... ez egyszerűen rettenetes, hogy ilyesmit leírnak. Ez annyira hamis.

M: Tudod, ez egy jó eljárás - papíron. De ezt egyszerűen nem... egyszerűen nem alkalmazzák. Az én esetemben és Amber esetében és számtalan más esetben szerte az országban és más országokban, nem ezt alkalmazták.

C: De mért adnának ki egy nyilatkozatot mint ez, ami állítólag nem pontos?

B: Ez a nyilatkozat egy arcátlan hazugság, úgy vélem. Ezek az emberek tudják, hogy a molesztálás el lesz leplezve. Tíz éve egy vizsgálat volt a szervezetben, amelyből megtudták, hogy sok kislány lett molesztálva. El lettek árasztva levelekkel az Ébredjetek! szám után, ami erről a témáról írt. Akkor elutasították, hogy tudomásul vegyék ezt, és a tény miatt, hogy ez sokáig így ment, ha bármi elfogadást mutatnának, hogy ez probléma, akkor elismernék, hogy szándékosan okoztak bántódást a gyerekeknek, és semmit sem tettek ezügyben.

C: Bill, te ki leszel közösítve a gyülekezetből. Az apád készített egy téged elítélő videót a szexuális molesztálás problémával kapcsolatos vizsgálódásod miatt. Nem fáj ez?

B: Igen, ez nagyon fáj. De én ezt nem rovom fel neki, mert tudom, hogy meg volt félemlítve, mint ez a két fiatal hölgy is meg volt félemlítve az egyház által, hogy készítse el a videót, és terjessze a helyi média által a környéken...

C: Nos, ezt érdemled, hogy a saját családod kizárjon?

B: Azt teszed, amit etikailag és erkölcsileg helyes. És mivel az embereket nyomva vannak a vallás által, hogy azt tegyék, ami etikailag és erkölcsileg helytelen, az nem mentség. És hát, én kénytelen vagyok tovább menni, engedve ezt - ezekért az áldozatokért, akik áldozatok lettek és áldozatai az egyházuknak. Sok fiatal hölgy lesz kiközösítve, amikor próbálják elmondani más tagoknak az egyházban, hogy molesztálták őket, egyszerűen mert ők akarják - a molesztáló azt mondja, nem volt két szemtanú, amikor az erőszak történt ezekkel a fiatal hölgyekkel.

C: Heidi és Amber, mi történt azzal a taggal, aki állítólag molesztált titeket?

H Abszolút semmi, a mai napig.

A: Semmi.

C: Jó hírű tag?

A: Igen, az.

C: Ti - mindketten ki lesztek közösítve. Felkészültetek erre? És nem fogja azt jelenteni, hogy a családotok egyáltalán nem beszélhet veletek?

M: Igen, azt jelenti. De, tudod, a szüleim arra neveltek, hogy függetlenül gondolkodó, erős személyiség legyek, és egy igaz valaki. És a bizonyíték feketén - fehéren az, hogy nincs más választás. Nincs más út amit választhatnék.

C: Heidi, Amber, értékeljük, hogy velünk voltatok és Bill, neked is köszönjük.

C: És mielőtt elbúcsúznánk, meg kell említenünk hogy beszéltünk Derrick Lindelah ügyvédjével, a férfiéval, akit Heidi és Amber molesztálásával vádolnak, és az ügyvéd azt mondta, hogy Lindelah tagadni fog minden vádat, de a két lány feljelentésére még nem érkezett hivatalos válasz a polgári bíróságtól.

A CNN riportja, 2002. augusztus 14.