A vád Tanúi

Az NBC DATELINE Jehova Tanúi pedofil-elleplezéseit feltáró műsorának átirata, 2002. május 28-i adás

Bemondó: New Yorki stúdiónkból jelentkezik Jane Pauley.

JANE PAULEY: Jó estét. Egy ponton megszűnhet hír lenni, ha egy személy azzal áll elő, hogy gyermekkorában szexuálisan visszaélt vele egy megbízható egyházi személy, de még nem [tartunk itt], habár ma nem papok lesznek a "kereszttűzben".

Valójában történetünk sokkal előbb kezdődik, mint a Katolikus egyház múlt év januárban kitört botránya. Az állítólagos visszaélés forgatókönyve hasonló, de a következmények a feltáró személyek számára - embereknek, akiknek a hit volt életük középpontja - durvábbak és mélyebbek lehetnek. Következik John Larson.

JOHN LARSON jelenti:

Egy kis városban, mint Othello (Washington állam) a szomszédok gyakran barátok, olyanok, mint egy család. Ez a történetet, melyről hallani fognak, még fájdalmasabbá teszi. Mert Erica Garza számára, aki itt nőtt fel, nem volt közelebb álló, nem volt, akiben jobban bízott, mint szülei legjobb barátja.

(a filmen: Othello, házak, városhatár tábla, Erica Garza, Manuel Beliz)

Ms. ERICA GARZA: Soha nem tudtad volna meg ránézésre vagy bármi más módon, mit tett.

LARSON: (Alámondás) Amit a barát, Manuel Beliz tett, az volt, hogy molesztálta Erikát, szexuálisan visszaélt vele. [A n]ő elmondja, hogy akkor kezdődött, amikor még csak öt éves volt.

(Beliz fényképe, Erica fényképe)

Ms. E. GARZA: Úgy emlékszem, mintha csak tegnap történt volna.

LARSON: Mi volt az első reakciója, mikor először elkezdte megérinteni?

Ms. E. GARZA: Nem értettem még semmit.

Erica Garza (Alámondás) Csak arra emlékszem, hogy kellemetlen volt.

(Erica fényképe)

Ms. E. GARZA: Bármi mást kivéve, csak a kellemetlenségre emlékszem.

(Családi videóról) (Érthetetlen rész) ... a testvérem.

LARSON: (Alámondás) A kellemetlenség nőtt, mondja [a n]ő, mert molesztálója kényszerítette, hogy az egészet tartsa titokban. És miközben nem lepődhetünk meg ezen, ez nem egy molesztáló története, aki próbál árnyékban maradni. Ez mások története, akik szerepet játszottak nem csak Erica abuzusában, hanem másokéban is.

(Családi videó: Beliz, árnyék, gyülekezeti éneklés fényképfelvétele, emberek énekeskönyvvel)

Ms. E. GARZA: Nem foglalkoztak azzal, mi történt. Minden, amit tettek, hogy próbálták elrejteni a tényeket.

LARSON: (alámondás) Erica és a molesztálója mindketten ugyanannak az egyháznak voltak tagjai, Jehova Tanúinak.

(az egyház szimbóluma)

(Részletek az Őrtorony Társulat videójából)

LARSON: (alámondás) Jehova Tanúi protestáns keresztények, leginkább az Ébredjetek! magazinnal ajtóról - ajtóra járásukról ismertek. Jehova Tanúinak hatmillió tagja van világszerte, és néhány vitatott szabály - nincs születésnap vagy karácsony, nem fogadnak el vérátömlesztést, nem teljesítenek katonai szolgálatot, nem tisztelegnek a zászló előtt - elkülöníti őket, egyenesen elszigeteli az Amerikai többségtől. Valójában Jehova Tanúi világában bárkit, aki az egyházon kívül van - ma esti nézőink legtöbbje - úgy tekintenek, mint Sátán világának részét, a világét, mely, ahogy az egyház irodalma ábrázolja, el lesz pusztítva Isten által. Az igaz Tanúk, akik szorosan követik az egyház szabályait, túlélők lesznek és örökké élnek a tökéletes földön.

De most vádak vannak, hogy az egyház, New Yorki főhivatalából kiindulóan, melynek neve Őrtorony Társulat, elfedezi a gyermekmolesztálási ügyeket, védelmezi a molesztálókat és titokban tartja, veszélynek téve ki így a gyermekeket. Figyeljük meg, mi történt Erica Garzával. Amikor 16 éves volt, családja Othelloból új otthonba és új Királyság - terembe költözött Kaliforniába, ahol egy napon elég bátorságot érzett, hogy elmondja családjának a rettenetes titkot. És mit tett az apa, Reuben Garza?

Jelentette a rendőrségnek?

(Részletek az Őrtorony Társulat videójából, gyülekezet, a gyülekezet tagjai, nő keresztelkedése, fiú keresztelkedése, könyvek, rajzok, New York City, az Őrtorony épület, Erica és mások fényképe, Királyság - terem, Erica és családja fényképe)

Mr. REUBEN GARZA: Nem. Soha nem került szóba, hogy jelentsem a rendőrségnek.

LARSON: (Alámondás) A gyülekezetben foglalkoztak vele.

(Királyság - terem)

LARSON: (Alámondás) Reuben Garza, aki a gyülekezet egyik laikus szolgája, vagy "véne" volt, elmondja, ez pontosan az, amit Jehova Tanúi vezetői tanítottak neki. És így ahelyett, hogy a rendőrségre mentek volna, ő és felesége Alexandra, felhívták az Othelloi véneket.

(Reuben Garza fényképe, a Garza család fényképe)

LARSON: De mondja meg őszintén. A lányát megrontották. Nem gondolta, azt hogy "Megyek a rendőrségre?"

Ms. ALEXANDRA GARZA: Ez volt az első reakcióm. De mint Tanú, először a vénekhez fordulsz, ha problémád van.

LARSON: (Alámondás) De a vének nem mentek a rendőrségre. Miért? Rendben, jogilag nem volt kötelező. Csak 16 [USA tag]állam kívánja meg az egyháztagoktól, hogy jelentsenek bármilyen gyermek - megbecstelenítési esetet és gyanúsított személyt, és Washington állam nem tartozik ezek közé. Ehelyett a gyülekezeti vének saját belső vizsgálatot folytattak. Ez az egyik olyan dolog, ami elválasztja Jehova Tanúit a többi vallásos csoporttól. Saját bírói rendszerük van.

(Királyság - terem, Othello, Királyság - terem)

LARSON: Amikor egy egyháztagot valami helytelenséggel vádolnak - hogy megszegte az egyházi szabályokat dohányzással, bűn elkövetésével, mint a házasságtörés vagy bűntett elkövetésével, mint a nemi erőszak - a helyi gyülekezet kijelöli a vének egy speciális bizottságát, hogy kivizsgálják a vádat. Ekkor, ha a vádlott bűnösnek találtatik, feddésben részesülhet, vagy legrosszabb esetben kizárják az egyházból, kiközösítik, lényegében elvágják barátaitól, és családjától, elveszti a lehetőségét - ahogy ők hiszik - az örök életre. Jehova Tanúi számára nincs nagyobb büntetés.

(Alámondás) Erica Garza azt remélte, hogy molesztálóját legkevesebb, hogy kiközösítik. De miután öt hónapot várt, hogy az Othelloi gyülekezet tegyen valamit, dühös lett és megtette az elképzelhetetlent.

Ms. E. GARZA: Felhívtam a véneket és azt mondtam:"Nézzétek, most a rendőrséghez fordulok"

LARSON: Mit mondtak ekkor?

Ms. E. GARZA: "Ne tedd. Különben."

LARSON: Különben mi?

Ms. E. GARZA: Ezt mondtam én is. "Különben mit?" És ők azt mondták: "Csak ne tedd." Én mondtam: "Mi? Ki leszek közösítve, ha a rendőrséghez fordulok? Ez fog velem történni?" És ők mondták:" Igen. Ki leszel közösítve" És én: "Mi? Engem közösítetek ki, mert megerőszakoltak, miközben a fickó aki megerőszakolt még Jehova Tanúja?" Erre ők: "Ne tedd. Ne fordulj a rendőrséghez. Isten el fog ítélni érte."

LARSON: (Alámondás) Ez 1996 októberében volt, és Erica elmondja, hogy végül eldöntötte, bármi lesz is a büntetése, elmegy a rendőrségre. A vizsgálatot követően Manuel Belizt megvádolták molesztálással és nemi erőszakkal.

És a gyülekezet? Erica elmondja, hogy a Californiai gyülekezetük nem csak őt, hanem családját is elkerülte.

(Erica; Beliz; Királyság - terem)

LARSON: Mi történt?

Mr. GARZA: Leváltottak a véni tisztségemből.

LARSON: Szóval kirúgták.

Mr. GARZA: Igen, ezt tették.

LARSON: (Alámondás) Erica megbecstelenítettnek, gyülekezete által elhagyottnak és magányosnak érezte magát. De amit nem tudhatott az volt, hogy négy évvel korábban egy másik Jehova Tanúja, akkoriban vén, 2000 mérfölddel arrébb különös érdeklődést mutatott Erica ügye iránt. A vénnek nyilvánvaló bizonyítéka volt, amint elmondja, hogy jóval több áldozat volt, mind Erica a Tanúk Királyság - termeiben. És ekkor ő azon volt, hogy szakít az egyházzal és a nyilvánossághoz fordul, ami ahogy azt a Tanúk hiszik, a Sátán birodalma - a külső világ- hogy felfedje az egyház titkait.

(Erica; Bill Bowen; összejöveteli program cédula)

LARSON: Most, hogy velem beszél, az olyan, mintha Sátánnal beszélne?

Mr. BILL BOWEN: Pontosan. Én támadom Isten, ezt mondják erről.

LARSON: Az egyház szemében ilyen az, hogy most itt ül velünk.

Mr. BOWEN: Igen.

LARSON: (Alámondás) Bill Bowen gyertyakészítő Kentuckyban, és egész életében Jehova Tanúja volt. Az egész - mint elmondja - két éve kezdődött, amikor bizalmas egyházi iratokat rendszerezett a Királyság - teremben és fennakadt ezen a levélen. Ez leír egy elismerést, az 1980-as évekre keltezve, egy molesztálási ügyet, amit úgymond a szőnyeg alá sepert a gyülekezet.

(Bowen gyertyát készít, levél, részletek a levélből)

LARSON: Hány éves volt az a gyermek, akit érintett ez az ügy?

Mr. BOWEN: Ahogy átfutottam az anyagot, kiderült számomra, hogy 11 éves [lány] volt.

LARSON: (Alámondás) És a beismerő molesztáló? Egy férfi, akit Bowen jól ismert, egy véntársa, aki csak "ejnye-bejnyét" kapott a gyülekezettől, és soha nem jelentették a rendőrségnek. Megbántódva, Bowen feltett egy üzenetet az Internetre, hogy lássa, vannak e hasonló esetek. A válasz, mondja, egy fájdalom- és frusztráció áradat volt.

(Gyülekezet énekel, Bowen gépel, válaszok a számítógép képernyőjén)

Mr. BOWEN: Ők mind Jehova Tanúi voltak, akiket molesztáltak és elhallgattattak a gyülekezetben.

LARSON: (Alámondás) Bill Bowen nem állítja, hogy Jehova Tanúinál több molesztáló van, mint más vallási csoportban. A probléma az, - mondja - ahogy az egyház az eseteket kezeli, és ez keltette fel figyelmét. Mint Daniel Fitzwater esetében, aki egy nevadai Jehova Tanúja vén. Bowen felfedezte, hogy a gyülekezet saját belső feljegyzései szerint a gyülekezet vénei tizenhét lányról tudnak, akik Fitzwatert azzal vádolják, hogy molesztálta őket. De a rendőrség elmondta, hogy a gyülekezet soha nem adta át ezeket az információkat.

Bowen azt is megtudta, hogy New Hampshireben Paul Berry verte és szexuálisan kínozta mostohalányát, Holly Brewert, annak négy éves kora óta. De Holly anyja elmondta, hogy amikor panaszkodott a gyülekezeti véneknek, hogy Berry veri Hollyt és a többi gyereket, a vének azt mondták neki, hogy legyen jobb feleség és imádkozzon többet. Elmondta azt is, hogy soha nem tájékoztatták a rendőrséget az állam törvényének megfelelően. Az egyház tagadja ezt, azt mondják, [a n]ő soha nem beszélt nekik a visszaélésről. Holly később elmenekült otthonról és -mondja- tetoválásokkal meg piercingekkel csúfította el magát a visszaélésekre válaszul.

(Őrtorony épület, Daniel Fitzwater fényképe, gyülekezeti feljegyzések, részletek a feljegyzésekből, Paul Berry fényképe, Holly Brewer fényképe, a család fényképe, Királyság - terem, Holly fényképe)

(Őrtorony épület, Daniel Fitzwater fényképe, gyülekezeti feljegyzések, részletek a feljegyzésekből, Paul Berry fényképe, Holly Brewer fényképe, a család fényképe, Királyság - terem, Holly fényképe)

Holly Brewer 2Ms. HOLLY BREWER: Elkezdtem belsővé tenni a fájdalmat. Tényleg megtettem. Magammal kezdtem. El akartam csúfítani magam. Azt akartam, hogy undorítóan nézzek ki. Mint egy **** (trágár kifejezés)****. Nem akartam, hogy tetsszek egy pasinak. Nem akartam tetszeni az embereknek.

LARSON: (Alámondás) Mind Paul Berry New Hampshireben, mind Daniel Fitzwater Nevadában végül el lettek ítélve szexuális bűncselekményért és most börtönben vannak. De Bill Bowen elmondta, hogy sokan mások a gyülekezetben, akiket szexuális visszaéléssel vádoltak, soha nem lettek jelentve a rendőrségen. Ezt azért állítja, mert hallott, habár nem ellenőrzött több száz ügyet jelenlegi és volt egyháztagoktól. Következtetése: a legkevésbé sem zavarja őket.

Mr. BOWEN: Egy pedofil-paradicsom van a szervezeten belül. Hiszem ezt.

LARSON: Mi az a veszély, amiért előállt? Pedofil - paradicsom? Lássuk.

Mr. BOWEN: Teljes szívemből hiszem ezt.

(Alámondás) Ez egy súlyos probléma a szervezetben.

(Bowen)

LARSON: (Alámondás) De Bill Bowen csak egy férfi egy gyülekezetben Kentuckyban. Ez az asszony, Barbara Anderson, egy évtizedet dolgozott Jehova Tanúi főhivatalában. Amikor Anderson meglátta Bowen üzenetét az Interneten - azt mondja- ráébredt, elmondja neki, hogy több gyermekeket érintő dolog történt, szerte az állam 11000 gyülekezetében.

(Bowen, Barbara Anderson, levél a számítógép képernyőjén, Anderson)

Ms. BARBARA ANDERSON: Nem hinném, hogy biztonságban vannak a gyülekezeteikben.

LARSON: (Alámondás) Anderson az Őrtorony Társulat kutatója volt a korai 1990-es években, amikor egy idősebb tisztségviselő megkérte őt, nézzen utána, hogy kezelik a gyülekezetek a szexuális visszaélési ügyeket. Amit talált - mondja - attól felfordult a gyomra: több száz molesztálási eset volt feljegyezve, mind titokban tartották a gyülekezeti aktákban, - nem csak a külvilágtól titkokban, hanem a tagoktól is, a családoktól, apáktól és anyáktól és gyerekektől, akik bíztak a gyülekezetben, hogy az az ő érdeküket nézi.

(Őrtorony épület, Anderson, iratszekrények)

Ms. ANDERSON: Azt hiszem, ha azt kérték volna, hogy megnézhessék a gyülekezeti feljegyzéseket, sok mappát találtak volna levelekkel, amik azt tárgyalják, hogy férfiak - vagy nők - a gyülekezetből gyerekmolesztálással lettek vádolva.

LARSON: (Alámondás) Miért akarja az egyház titokban és "házon belül" tartani ezeket az ügyeket? Anderson egyetért, hogy a probléma egy része az, hogy az egyház bizalmatlan a külvilággal szemben, de - mondja - ez nem ilyen egyszerű. Anderson elmondja, hogy amikor a gyülekezeti vének bűnöket, mint a gyermekmolesztálás vizsgálnak, az előírásokat követik, melyek megakadályozzák, hogy cselekedjenek -- régi utasításokat magából a Bibliából.

(Őrtorony épület, Biblia)

Ms. ANDERSON: Az alapvetően használt írásszöveg az 1 Timótheus 5:19, mely kijelenti, hogy ne fogadj el vádat idősebb férfi ellen, kivéve ha két vagy három tanú van.

LARSON: Mi az esélye, hogy lesz két vagy három tanú, ha egy idősebb férfi molesztál egy nyolc éves kislányt?

Ms. ANDERSON: A molesztáló nem fog elmenni, hogy legyen néhány tanú, ez biztos.

Mr. BOWEN: A végeredménye a vizsgálatuknak az lesz, hogy odamennek a pedofilhoz és azt mondják: "Megtetted? Nem? Hát, oké. Csak, gondoltuk, megkérdezzük. Bocs, hogy zavartunk."

(telefonbeszélgetés) Kérdezett valamit öntől?

LARSON: (alámondás) Bill Bowen azt mondja, ha akarod hogy valami elképzelésed legyen, hogy söpri az egyház a szőnyeg alá az ügyeket...

(Bowen telefonon beszél, forgalom a hídon)

Főhivatal #1: (a telefonban) Jó napot, itt az Őrtorony.

LARSON: (Alámondás) .... csak hallgasd meg egy részét egy beszélgetésnek, amit Bowen vett föl valamivel több mint egy éve Jehova Tanúi jogi osztályának egy hivatalnokával.

(New York város)

Főhivatal recepciós: (telefonon) Jó napot!, Jogi Osztály.

LARSON: (alámondás:) Bowen azért telefonál, hogy tanácsot kérjen, hogyan kezelje a molesztálás gyanúsításos esetet, amiben egy fiatal lány és apja vannak benne. Ahelyett, hogy jelentené az esetet a rendőrségnek, Bowen azt mondja, hogy szembesíti az állítólagos molesztálóval.

(New York város, Bowen telefonon beszél)

Főhivatal #2: (telefonon) Csak kérdezd meg újra tőle [a férfitől]. "Nos, van valami ezzel kapcsolatban?" Ha azt mondja "Nem", akkor hagyd abba.

Mr. BOWEN: (telefonon) Aha.

Főhivatal #2: (telefonon) Hagyd Jehovára! Ő előhozza.

Mr. BOWEN: (telefonon) Aha.

Főhivatal #2: De ne mássz bele a pácba!

LARSON: (Alámondás) Ismét, nem ragaszkodtak hozzá, hogy az ügy kerüljön a külvilági hatóságok elé. Bowen elmondja, hogy kiborult az egész ügytől, lemondott véni tisztségéről és megfogadta, hogy segít a molesztálások áldozatainak. Nem tudta, hogy az állam közepén, Erica Garza hasonló frusztrációt és arra készül, hogy molesztálóját bíróság elé állítsa.

(Bowen és egy nő, Erica és családja)

LARSON: Volt egy vén vagy bárki a gyülekezetben, aki kiállt és beszélt az érdekében?

Ms. E. GARZA: Nem

LARSON: (Alámondás) De Erica Rodriguez közel volt ahhoz, hogy rájöjjön, valójában nincs egyedül.

(hirdetések)

Bemondó: Itt az NBC DATELINE. 10-szeres Headliner-díjas az újságírói kiválóságáért, Amerika legnézettebb, legmegbecsültebb hírműsora, a DATELINE, hamarosan visszajövünk.

(hirdetések)

Bemondó: A Rockefeller Center-beli stúdiónkból jelentkezünk, itt Stone Phillips.

STONE PHILLIPS: Még csak öt éves volt [a lány], amikor - mint elmondja - elször molesztálta egy elismert tagja Jehova Tanúi gyülekezetének. Most a fiatal hölgy, Erica Rodriguez igazságot akar. Azt mondja, a gyülekezeti vezetők megfenyegették, hogy kizárják, ha a rendőrségre megy, de ő mégis elment és most állítólagos támadója per alatt áll molesztálásért és erőszakért. Most jön a történet vége, John Larson.

LARSON: (Alámondás) Az Erica Garza által molesztálással vádolt Manuel Beliz, nagy támogatottságot mutatott a bíróságnak.

(bíróság, üres tárgyalóterem)

Ms. GARZA: (Alámondás) Az ő oldala tele volt Jehova Tanúival.

(üres tárgyalóterem)

Ms. GARZA: Emberek, akiket a barátaimnak véltem, de ők őt támogatták. Az én oldalamon csak a családom volt.

LARSON: (Alámondás) Még ha Beliz be is ismerte bűnét a gyülekezeti vének előtt, nyilvánvalóvá válik egy kis különbségtétel. Kizárták az egyházból, de csak átmenetileg. A vének megengedték neki, hogy visszatérjen a gyülekezetbe a per előtt. John White, a gyülekezet vezető vénje elmagyarázta ezt a bírósági kihallgatáson.

(Beliz és egy férfi, belépnek a bíróságra, John White)

Mr. JOHN WHITE: (hangfelvételről) Meg voltunk elégedve a megbánásával és újra befogadtuk a gyülekezetbe. Mi nem látunk semmi problémát.

LARSON: (Alámondás) White azt is elmondta a bíróságon, hogy amikor az egyháztagot a vének elé hívják és beismeri a bűnt, azt azok vallási vallomásnak tekintik, és így, mint a papok és rabbik, ő és a többi vén alapos okkal nem tanúskodik róla a bíróság előtt.

(üres tárgyalóterem)

Mr. WHITE: (hangfelvételről) Jehova Tanúi nem akarnak menedék lenni bűnözők vagy veszélyes emberek számára. De szeretnénk bizalmas légkört, mert ha az nincs, miért vallanának meg a személyek nekünk bármit is?

LARSON: Valaki azt mondta "Megértjük - e a fájdalmat, amin ez a lány keresztül ment?"

Ms. E. GARZA: Ők azt mondják, szomorúak miattam.

LARSON: (Alámondás) Még a gyülekezet segítsége és a vének tanúsága nélkül is, akik - mint Erica elmondta - tudták, mi történt, 1998 augusztusában Manuel Belizt elítélték, bűnösnek mondták kétrendbeli nemi erőszakban és kétrendbeli gyermekmolesztálásban. Elítélték 11 és fél évi börtönre, de két évvel később felülbírálták az ítéletét, technikai alapon, az esküdtszék összeválogatásának módja miatt. Erica felállhat, szembe állt zaklatójával, felelősségre vonta egyházát, de most az kint van a börtönből.

(Királyság - terem, Beliz fényképe, börtön, üres tárgyaló terem, Erica)

Ms. E. GARZA: Kiábrándult voltam, szomorú, megtört szívű, és nem tudtam, mit tegyek.

LARSON: (Alámondás) Manuel Belizt kiengedték a börtönből az új perig. A múlt nyáron a DATELINE a Királyság - terembe menet találta őt, hogy csatlakozzon másokhoz az ajtóról-ajtóra végzett gyülekezeti evangelizációban.

(Beliz)

Ms. E. GARZA: Ez egyszerűen elszomorított, mer én voltam megerőszakolva és én voltam... Engem kerültek el, és ő erőszakolt meg engem ... és ... és ő lett a szeretett.

Ez ... ez... végigfut a hideg a hátamon, ha erre gondolok.

LARSON: (Alámondás) Hogyan válaszolnak Jehova Tanúi vezetői a panaszra, hogy megpróbálják elrejteni az eseteket, mint Ericáé? Elutasították a kérést, hogy kameránk előtt nyilatkozzanak, de válaszul elküldtek nekünk egy videóra rögzített nyilatkozatot J.R. Brown szóvivőtől.

(Őrtorony épület, részletek a videokazettáról)

Mr. J.R. BROWN: (a videokazettáról) Jehova Tanúi úgy érzik, hogy a gyermekmolesztálás egy gonosz dolog. A mi időnk egyik gonoszsága, egy gonoszság a társadalmunkban és így mi utáljuk azt.

LARSON: (alámondás) Az egyházi hivatalnokok elmondták, hogy kiadtak cikkeket mint ez, oktatva a tagokat és képezve a véneket, hogyan segítsenek a bántalmazás áldozatainak. Az egyház azt is mondta a véneknek, hogy vizsgáljanak meg bármiféle vádat molesztálást illetően, és tegyenek lépéseket az áldozat további bántalmazástól való védelmére. És míg a hivatalnokok elismerik, hogy a molesztáló, ha megbánja tettét visszafogadható a gyülekezetbe, elmondták, hogy a molesztáló nem tarthatja meg felelősségteljes pozícióját a gyülekezetben. Bizonygatták azt is, hogy az egyház teljesít minden törvényt a visszaélések jelentését illetően azokban az államokban, ahol ez megkívánt, még ha csak egy tanúja van is a bűntettnek. De azokban az államokban sem, ahol az egyházaktól nem megkívánt a jelentés - mint mondták - nem akadályozzák meg az áldozatokat, hogy jelentsék a visszaélést a hatóságoknak.

(folyóirat cikkek, a gyülekezet neve egy épületen, éneklő gyülekezet)

Mr. J.R. BROWN: (videofelvételről) Amikor előkerül a jelentés ügye, ez olyan dolog, ami a szülők döntése. Mi bizonnyal soha nem mondtuk nekik, hogy ne jelentsék a gyermekmolesztálási esetet.

LARSON: (alámondás) A DATELINE-hoz írt levélben az egyház "főtanácsa" hozzátette "Lehetséges, hogy néhány a 77.799 vénből nem követi az útmutatást, melyet a gyermekmolesztálások kivizsgálásáról és jelentéséről adtunk".

(levelek, részletek a levelekből)

LARSON: Ami megválaszolatlan maradt mégis, hogy egyáltalán mért keveredik bele az egyház egy bűnügy kivizsgálásába. És hogy milyen gyakran fordulnak a tagok a hatóságokhoz? Kértünk az egyháztól néhány példát, bizonyítsák be, hogy olyan kemények, ahogy mondták, a tagokkal, akik gyermekeket molesztáltak. Az egyház hat hónapot várt, de végül csak két esetet mutattak nekünk. Tüstént észrevettük valamit. Mindkét esetben Jehova Tanúja volt az áldozat, de a molesztálással vádolt nem. Ők nem hívők voltak, az egyházon kívülről.

(alámondás) Valójában, mi csak két esetet találtunk, ahol az egyház tett azért, hogy a hatósághoz forduljanak egy tag esetében, beleértve ennek a férfinak, Clement Pandellonak esetét.

(Clement Pandello)

Képen kívüli hang: Mr Pandello...

LARSON: (alámondás) Pandello, őt látjuk egy családi videón...

(részletek a családi videóról)

Ismeretlen lány: (a videóról) ... középen.

LARSON: (alámondás) ... bevallotta az egyházi véneknek, hogy molesztálta saját unokáját.

(részletek a videóról)

(a videóról) Kirúgnak az iskolából, ha nem fogod be a szád.

LARSON: (alámondás) Hogyan kezelte ezt a gyülekezet? A fiatal áldozat szülei, Pandello saját fia és menye, szintén Jehova Tanúi, elmondták a DATELINE-nak, az egyház nyomást gyakorolt, hogy egyezzenek bele, az eljárásban, melyben Pandello bűnösnek bizonyult bűnös szexuális kapcsolatban és a gyermek jólétének veszélyeztetésében. Csak próbaidőre bocsátották, nem börtönt kapott. És mit mondtak az egyházi vének Barbara és Carl Pandellonak?

(részletek a családi videóból, Carl és Barbara Pandello sétálnak a tengerparton, részletek a családi videóról)

Mr. CARL PANDELLO: Nekünk csak hagyni kellett, az nem Jehova ideje volt, hogy foglalkozzon vele.

LARSON: (alámondás) Az egyház azt mondja, ez nem igaz, és a gyülekezet nyilvánvalóan kiközösítette Clement Pandello-t két alkalommal. De mindannyiszor visszafogadták. Hol van hát most az elítélt gyermekmolesztálóm aki a bírósági feljegyzések szerint elismerte, hogy egész életében molesztált kislányokat? A DATELINE ajtóról - ajtóra járva találta, mint köztiszteletben álló Jehova Tanúja, evangelizálja az embereket, akik semmit nem tudnak előéletéről. Saját fia, Carl mondta, hogy az egyháznak meg kéne jöjjön az esze.

(Clement)

Mr. CARL PANDELLO: Ő egy szexuális ragadozó. Amikor ajtóról - ajtóra megy, sóvárog a fiatal lányok után, ahogy elmondta. Ránéz azokra a gyerekekre és erkölcstelen gondolatai támadnak míg ott van.

LARSON: Tudják, hogy az egyház most azt mondja, nincs ott semmi különös probléma. Ez egy társadalmi probléma és mindent megtesznek, hogy megállítsák a pedofilok gyermekbántalmazásait a Jehova Tanúi egyházban. Mit mondanának nekik?

Ms. E. GARZA: Hazugok.

LARSON: (alámondás) Még ha az erőszakkal vádolt szabad is technikailag, Erica Garza nem gondolja, hogy kinn van a feje a hurokból. A múlt nyáron, közel öt évvel azután, hogy előállt, Erica visszatért a bíróságra. Ismét, senki sem támogatta egykori gyülekezetéből Jehova Tanúi közül. De ekkor már nem volt egyedül.

(Beliz, Erica és mások)

Mr. BOWEN: ... megjegyzéseket kaptunk mindenhonnan az államból ....

LARSON: (alámondás) A nyilvánosság elé álló Kentucky-i vén, Bill Bowen ott volt.

(Erica beszél Bowennel)

Mr. BOWEN: Hogy helyrehozzuk a dolgokat.

LARSON: (alámondás) És Bowen létrehozott egy új támogató csoportot a szexuálisan bántalmazott Jehova Tanúinak. És több, mint húsz ember, aki halott az esetről a honlapról, ott volt, hogy támogassák Ericát.

Ms. GARZA: Köszönöm mindenkinek, hogy ott volt.

Olyan emberek, akik nem ismernek engem, akik összegyűltek mindenhonnan, hogy kiálljanak mellettem, hogy ott legyenek velem, mert megértették "Hé, nem teszel semmi rosszat" És bátorító volt látni, hogy annyi ember van ott értem....

(alámondás) ... és ő [Beliz] ellen.

(emberek belépnek a bíróság épületébe)

LARSON: (alámondás) A bíróságon Beliz tartotta álláspontját. Tagadta Erica molesztálását, de elismerte, hogy néha illetlenül megérintette őt. Belizt ismét bűnösnek találták.

(üres tárgyalóterem, Beliz fényképe)

Ms. E. GARZA: Bűnös, bűnös, bűnös, bűnös.

LARSON: (alámondás) Erica Rodriguez elmondta, hogy megtalálta az igazságát egyháza ellenében is.

(Erica, Reuben és Alexandra kijönnek a bíróság épületéből)

Ms. E. GARZA: Oh, nem tudom elhinni. Mind a négy vádpontban.

Mr. GARZA: Csak egy kicsike igazság. Megérdemelted.

Ms. E. GARZA: Köszönöm, Istenem. Köszönöm, Uram.

LARSON: (alámondás) Molesztálóját tizenegy és fél év börtönre ítélték.

Ms. E. GARZA: Köszönöm minden segítségedet, Bill.

Mr. BOWEN: Túl vagyunk rajta.

Ms. ANDERSON: Jól alszol ma éjjel, nemde?

Ms. E. GARZA: Igeeen.

LARSON: (alámondás) Minden, amit Erica most akar, - mint mondta - hogy az egyháza változtassa meg eljárását és adjon egyszerű(en) tanácsot a molesztálás áldozatainak.

Ms. E. GARZA: "Fordulj a rendőrséghez" Hé, bátorítsatok engem hogy forduljak a rendőrséghez. Ne mondják, hogy ne tegyem.

PHILLIPS: Erica Garza és Holy Brewer mindketten elkerülik az Őrtorony Társulatot és helyi gyülekezetüket. Az egyház a bíróságokon harcol. Az egyház azt is elmondta a DATELINE-nak, hogy néhány ismert pedofil még jár ajtóról-ajtóra, de nem tehetik ezt egyedül.

Végül: a négy DATELINE-nak nyilatkozó személy -- az egykori vén, Bill Bowen, Barbara Anderson, Carl és Barbara Pandello -- a gyülekezetük általi kiközösítés előtt állnak.

Eredeti szöveg: http://watchtowerinformationservice.org/dateline.htm
Képek: silentlambs.org, watchtower.observer.org, NBC DATELINE video