Beleesve az Igazságba

Bevezető

A "Beleesve az igazságba - egy Jehova Tanúja idomítása" ("Falling In Truth: The Education of a Jehovah'"s Witness") c. könyvet közel negyed századdal ezelőtt írtam, nagyjából egy évvel azután, hogy elhagytam a Szervezetet. Tizennyolc éves koromban lettem Tanúvá és amikor elfogadtam a Béthelbe (JT világközpontjába) való meghívást 19 voltam. De mire húsz lettem, kiábrándultam és eljöttem. Tudomásom szerint soha nem lettem kiközösítve. Úgy hiszem, úgy éreztük "közös megegyezéssel", hogy legjobb volt elhagynom a Béthelt. Ettől a naptól kezdve soha többé nem tettem be a lábam Jehova Tanúi egyetlen Királyság - termébe sem.

Hogy mi okozta kiábrándultságomat, az nagyrészt kiderül a könyvből. Ez kitalált összegzése tapasztalataimnak és másokéinak. Éltem a szabadsággal, hogy valódi embereket egy "összetett" személlyé "gyúrjak össze" és felnagyítsak kisebb részleteket. De minden fontosabb itt leírt dolog megtörtént és a Tanúk tantételeit, kiadványait, hitnézeteit illetően semmi sem kitalált.

Sok könyvet olvastam a Tanúkról pro és kontra. Néhány a Tanúk ellen írt könyv elszomorító hatással volt rám. Főleg azért, mert ezek a könyvek elmulasztották igazán megérteni a Tanúk nézőpontját: csupán kívülről támadtak. Legtöbbjük érveléssel próbált bizonyítani dolgokat a Tanúkkal vitázva, nagyon felkészülten a válaszadásra. Könyvem, habár nem "támadás", de bizonyára egy Tanú szemszögéből mutatja a dolgokat.

Ha soha nem voltál Jehova Tanúja, ebből a könyvből képet kaphatsz, milyen lehet azzá válni, annak lenni. De mivel elsősorban egykori Tanúkra gondolva írtam, jó lenne ha először a függeléket és a szótárat olvasnád el.

Ez a könyv nem meghatározott helyen vagy időpontban játszódik. Ez szándékos. Azonban, mivel az Őrtorony folyamatosan változtatja Jehova Tanúi hitnézeteit, jó megjelölni egy korszakot. A hitnézetek, melyekre a könyvben utalok az 1970-es évek közepén voltak elfogadottak. Ami a helyszínt illeti: egy közepes nagyságú város valahol az USA északi részén.

Steve McRoberts St. Paul, MN 1998

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>