How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaNincs szemmel látható eredmény?

"Miért TÉVESZTENEK CÉLT Jehova Tanúi - amikor már úgy látszik, hogy éppen elérik azt?"

CSALÓDOTT VAGY? Úgy tűnik, sehova sem jutsz el a Tanúkkal való beszélgetések során? Miért oly' gyakori ez a helyzet?

Jóllehet az érvelésed kitűnő, de valami még hiányzik.

A leggyakoribb helyzet az, amikor a keresztény, aki az igaz keresztény tanítást akarja vinni a Tanúnak, úgy indul el, hogy eltervezi azt, hogy mindezt a Bibliát használva viszi véghez. Előbb vagy utóbb aztán észreveszi, hogy csak erőlködik, de nem jut vele semmire.

Miért? Azért, mert kihagyott néhány elengedhetetlen lépést.

Erőfeszítései ahhoz hasonlatosak, mint amikor valakit számolni akarnak megtanítani, mielőtt megismertetnék vele a számokat és a matematikai műveleteket. Nem lehet matematikát tanulni a műveletek ismerete nélkül, és nem végezheted a műveleteket a számok ismerete nélkül. Egy Tanú nem képes elsajátítani a keresztény tanítást, amíg nem látja be előtte, hogy az Őrtorony-tanítás téves. És nem láthatja be, hogy az Őrtorony-tanítás téves, amíg nem lát át a szervezet által magának követelt isteni tekintélyen, hogy ti. az az Isten szócsöve.

Ha elsőként nem bizonyítod be, hogy a szervezet megbízhatatlan (annak hamis próféciáit és oda-vissza történő változtatásait dokumentálva), majd másodszorra nem magyarázod meg versről-versre a témákat, amelyekkel a Tanú megtanulta alátámasztani az Őrtorony-tanítást, akkor nem várhatsz sok eredményt a keresztény tanítás Bibliából való hirdetésének harmadik lépésétől.

Ennek ellenére, még amikor egy keresztény megfelelően kezd is hozzá, lehet, hogy a Tanú majdhogynem egy vállrándítással elintézi az érveket.

Miért? Sok ember számára szenvedést jelent elismerni, hogy téved. Jehova Tanúi még inkább így vannak ezzel, mivel nekik oly' sok a veszítenivalójuk.

Hogyhogy? Nos, ha némi kételyt ébresztettél a Tanúban, de ő még nem vetette el az Őrtorony-szervezetet, akkor nem veszi a bátorságot beismerni azokat a kételyeket. Még elkötelezettséget érez "Isten szervezetébe" vinni téged - és a kétségeket elismerve nem akarja lerombolni erőfeszítéseit.

Vagy ha az, amit mondtál, nagyon komoly kétségek közé juttatta őt, hogy ti. az igaz egyházban van-e, még mindig félni fog kimondani azokat a gondolatokat, mielőtt teljesen eldönti a kérdést saját magában.

Tudja, hogyha elismeri feléd a kételyeit, esély van arra, hogy ez az információ nyilvánossá válik, és ezután a gyülekezeti vének "rövid úton elintézhetik" - arra kényszerítve, hogy a szervezet mellett vagy ellen nyilatkozzon, mielőtt esélye lenne a tényeket bizalmasan, saját tempójában teljesen megvizsgálni.

Úgyhogy ne add fel. Mindaddig, amíg egy Tanú hajlandó meghallgatni, van ok reménykedni, hogy amit mondasz, annak eredménye lesz.

Azonkívül, még ha teljesen meggyőzted is a Tanút, hogy az Őrtorony Társulat egy hamis próféta, és már abbahagyná a követését, hogy Jézus követőjévé váljon, még vonakodhat ezt bevallani neked.

Miért? Mert szembesülhet a házastársnak vagy közeli barátnak, rokonnak nyújtandó segítség problémájával, hogy az illető is eljuthasson ugyanazokra a következtetésekre.

Bármely elhamarkodott bejelentés kiközösítést eredményezhet, elvágva az érintkezést ezekkel a szeretett személyekkel, és megakadályozva a fáradozásokat irányukba.

Egy Jehova Tanúja hajlandó megbízni benned ebben a helyzetben, de csak ha teljességgel meggyőzted megbízhatóságodról, bizalmasan kezelve az ügyet - azaz, hogy együttműködsz titkos tanítvánnyá válásában, mint amilyen Nikodémus vagy arimátiai József volt; hónapokig vagy akár évekig megőrizve ezt a diszkréciót.

A probléma nem mindig a keresztények megnyilvánulásával, illetve azzal van, hogy a Tanú fél beismerni a tévedést. Néha a Tanú egyszerűen nem akarja hallani az igazságot, vagy meghallva azt, nem akarja elfogadni.

De vajon az evangéliumi üzenet gondosan bemutatva nem eléggé erőteljes ahhoz, hogy bármely akadályt legyőzzön? De igen. Az emberek ennek ellenére választhatnak. Hányan lettek Jézus tanítványaivá azokból az ezrekből, akik Galileában, Júdeában és Szamáriában személyesen hallották őt beszélni? Hányan hagyták az üzenetet figyelmen kívül, vagy dühödtek fel és gyűlölték meg őt?

Várhatunk-e tehát jobb eredményeket, mint Jézus? A hiba nem ott lehet, hogy az üzenetünk nem igaz, hanem ha a hallgatóknak zárva van a fülük és a szívük.

Ha alapvető lépéseket hagytál ki egy Tanúval vitázva, olvasd át újra ezt a brosúrát (1. lépés) - hogy meglásd hogyan lehet megrendíteni a csoport tekintélyét -, és a könyvünket (Jehovah's Witnesses Answered Verse by Verse) (2. lépés), amely segíteni fog neked kibogozni az "összegubancolódott" vitákat.

Amikor már biztos vagy benne, hogy a legjobb stratégiát és módszereket használod, a többi türelem és kitartás dolga lesz. Ne kedvetlenedj el az előbbrejutás látszólagos hiánya miatt.

Áttörést elérni egy Jehova Tanújánál olyan, mint alagutat fúrni a hegyen át. Nincs semmi arra utaló jel, hogy az alagút már majdnem átért - ezért szurokfekete a sötétség, amíg hirtelen ki nem jutsz a napfényre.

Az Úr tudja, hogy végül is ki fog reagálni és ki nem. Mi az Ő magvető munkáját folytatjuk mindenféle termőföldön, a legjobb képességünk szerint művelve meg azt. Prédikátor 11:6-ban találjuk ezt a különösképpen Jehova Tanúihoz kapcsolható bizonyságot:

Reggel fogj a magvetéshez, és ne pihentesd a kezed este sem, mert nem tudod, melyik sikerül: ez, vagy amaz, vagy mind a kettő egyaránt jó lesz.

A Tanú, aki érdeklődni kezd és szomjazza az igazságot, egy kis ideig még hallgatásra kényszerülhet ezt illetően, és nem bátoríthat téged az előrehaladás jeleivel. Amikor azonban az idő megérik erre, hallani fogod őt, ahogyan dicséri az Urat!

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>