How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaIsmerik a Tanúk - a Bibliát?

Vagy csak azt a néhány bizonyításra szánt szövegrészt?

Jehova Tanúi olyan benyomást keltenek, hogy ismerik a Bibliájukat. A legnagyobb könnyedséggel szökellnek ide-oda kedvelt "bizonyító" szövegrészeikhez, "bebizonyítva" állításaikat és megcáfolva érveidet - vagy legalábbis eléggé elhomályosítva az adott témát. Valójában azonban a legtöbb Jehova Tanúja nem ismeri a Bibliát.

Amit ismernek, az a szervezet által szövegösszefüggéséből kiragadott és az érvelés céljára újból összeállított néhány tucat "bizonyító" szöveg, ami messze áll attól, amit a Biblia ténylegesen mond.

A Tanúkat arra a hitre nevelik, hogy ők többet "tanulmányozzák a Bibliát", mint más vallások, tanulmányozási anyagaik azonban az Őrtorony Társulat kiadványaiból állnak. Bibliaverseket idéznek, de szövegösszefüggésükből kiragadva azokat.

És nemcsak a szövegösszefüggést hagyják figyelmen kívül, hanem a verseket igazából egy másik szövegösszefüggésbe helyezik, mégpedig az Őrtorony-anyag szövegösszefüggésébe.

Hogy megértsük, hogyan képes megváltozni az adott jelentés, gondoljunk úgy az egész bibliai szakaszra, mint egy darab sült pulykamellre. Ha valaki vág belőle és megeszi, tudni fogja, hogy milyen az íze. Az azonban, akinek csak egy vékony szeletet adnak belőle mustárral leöntve, két szelet rozskenyér között, csak azt fogja tudni, hogy a szendvicsnek milyen íze van - nem pedig magának a pulykának.

Hasonló módon egy bibliavers eredeti 'zamata' is teljesen elveszhet illetve megváltozhat, amikor a bevezető szavak és a következtetést levonó alkalmazás közé ékelődik egy Őrtorony-könyv oldalain.

Állandóan ilyen "Írás-szendvics"-étrenden élve Jehova Tanúi sosem ismerik meg igazán a Bibliát. Elsajátítják azonban az Őrtorony Társulat tanításait a bizonyításra szolgáló szövegrészekkel együtt, amelyekkel a Társulat "Biblián alapulónak" tünteti fel azokat.

Amikor maguk között beszélik meg az anyagokat, Jehova Tanúi az Őrtorony-kiadványokhoz fordulnak és azokra hivatkoznak egy kérdést bizonyítandó, vagy azt eldönteni, hogy miben kell hinniük. Egy bibliavershez fordulni sosem elegendő, mivel hitelveik tulajdonképpen a vers társulati értelmezésén múlnak.

Jehova Tanúi valójában, ha már elég régóta vannak a szervezetben ahhoz, hogy lássák ahogy a "világosság egyre növekszik" a különböző témákat érintően, rutinszerűen kutatják kiadványaikat a Társulat legfrissebb magyarázata céljából.

Amikor a Társulat korrigálja a téves próféciákat, vagy megváltoztatja tanításbeli álláspontokat, gyakorta pontosan ugyanazokat a verseket használja az új tanítás alátámasztására. A régi értelmezést egyszerűen elhajítja, és a kérdéses vers hivatalos jelentéseként egy új magyarázattal helyettesíti.

Jehova Tanúi valójában - egy olyan folyamaton keresztül, amit George Orwell futurista regényében, az '1984' - ben "duplagondol"- nak nevez - hiszik, hogy tanításaik egyenesen a Bibliából és csakis a Bibliából származnak, mialatt szívükben tudják, hogy minden a brooklyni Vezető Testülettől jövő éppen aktuális értelmezéstől függ.

Alkalomadtán - mint amikor valami belső, a szervezetben lévő felbolydulással küzd a vezetőség, és erős nyelvezetet használ, hogy a tagokat kordában tartsa - mégis megjelentetnek olyan megállapítást, ami elárulja valódi hozzáállásukat

Ámde Jehova látható szervezetről is gondoskodott: 'hű és értelmes rabszolgáról', akit szellemtől-felkentek alkotnak, hogy Krisztus követőit minden nemzetben hozzásegítsék a Biblia helyes megértéséhez és megfelelő alkalmazásához. Ha nem vagyunk kapcsolatban ezzel az Isten által felhasznált közlési csatornával, nem haladhatunk előre az élet útján, akármennyit olvassuk is a Bibliát.
Őrtorony, 1982/11., 19. o.

A Tanúkat arra készítik fel, hogy amikor kívülállókkal beszélnek, egyedül az Írásokra hivatkozzanak és azokat idézzék - ne az Őrtorony-kiadványokat, amelyek hitük valódi alapját képezik.

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>