How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaNem pusztán kitanítják, és kiképezik, őket, de nézeteiket beléjük is sulykolják

Legyenek bár rokonok, munkatársak vagy idegenek az ajtód előtt, Jehova Tanúival nehéz beszélgetni.

És ez nem véletlen. Alaposan kiképezték őket.

Egy Jehova Tanúja, aki nyomonköveti a gyülekezeti összejövetelek és a személyes tanulmányozás teljes programját és elvégzi az összes kitűzött "házifeladatot", az évente kb. 3000 oldalnyi Őrtorony-kiadványt olvas el. Ez 24 darab, kéthetenként megjelenő, egyenként 32 oldalas Őrtorony folyóiratot, ugyanilyen mennyiségű Ébredjetek! folyóiratot; 12 darab, havonta megjelenő, egyenként 4-8 oldalas A Mi Királyságszolgálatunk című belső kiadványt, plusz egy vagy több könyvet, brosúrákat és/vagy füzeteket foglal magába. Mindez a szervezet nyomdáinak egy éves termése.

Ebbe beleértendő a "tanulmányozási" anyag másodszori újraolvasása is, amikoris az összejövetelre való felkészülés keretében minden bekezdésben aláhúzzák a válaszokat, valamint ugyanennek az anyagnak a harmadszori (esetleg még negyedszeri) elolvasása az összejövetel folyamán. Rendszerint 2-3 "tanulmányozási cikk" található az Őrtorony minden számában, melyeket ilyen nagy gondossággal újra és újra elolvasnak a vasárnapi Őrtorony-tanulmányozásra való felkészülés során. Aktuálisan mindig van egy könyv is, melyet a gyülekezeti könyvtanulmányozáson (általában kedd esténként tartják) bekezdésről-bekezdésre végigtanulmányoznak. És vannak más könyvek is, melyeket a csütörtökönként/péntekenként tartott Teokratikus Szolgálati Iskola-i feladatokra való felkészüléskor használnak.

Még azok a Tanúk is, akik nem sokat vagy semmit sem olvasnak el ezekből az olvasnivalókból, hetente közel öt órát töltenek el mindezek meghallgatásával az összejöveteleken. A "tanulmányozási" anyag kérdés-feleletes átvétele mellett ezek az összejövetelek többnyire előadásokat és bekezdésekre bontott megbeszélést is magukba foglalnak.

Mind a korábban említett "Iskola", mind pedig a Szolgálati Összejövetelek sok demonstrálást is magukba foglalnak, melyek során az egyik Jehova Tanúja TÉGED játszik, a másik pedig saját magát, amint az ajtódnál prédikál neked, vagy kevésbé "hivatalos" körülmények között beszélget veled.

Ezek a demonstrációk az emelvényen a Királyságterem hallgatósága előtt megtanítják Jehova Tanúit, hogy hogyan adják elő mondanivalójukat hatékonyan és meggyőzően. Nemcsak azt tanulják meg, hogy hogyan adják elő az aktuális heti beszélgetési témát, hanem azt is, hogyan reagáljanak azokra az ellenvetésekre, kérdésekre és ellenérvekre, amelyeket TE valószínűleg felhozol majd.

Egymást váltva majd' minden aktív Tanú sorra kerül egyik-másik szerepkörben e demonstrálások során, ténylegesen kipróbálva a különböző megközelítéseket és megtanulva, hogyan cáfolják meg az ellenvetéseket és győzzék le a nem-Tanúk által felvetett érveket.

A Királyságteremben tartott összejöveteleken túl hasonló gyakorlatokat tartanak, amikor ún. "kivonulások" (egy gyülekezet tagjai által azonos időben végzett, közös prédikálási program - a ford.) előtt a csoportok találkoznak, sőt az otthonokban is, amikor a családtagok együtt készülnek fel erre a tevékenységre.

Egyszóval, igen valószínű, hogy azt a frappáns érvet, amelyet arra találtál ki, hogy megoszd a téged felkereső vagy megszólító következő Tanúval, ő már régen hallotta, s jól be is gyakorolta, hogy hogyan cáfolhatja azt meg.

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>