How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaTanításbeli változtatások

Bizonyítékban nincs hiány, mert ez a csoport többször változtatta meg a tanításait, mint bármely más nagy vallás. Alkalomról-alkalomra jelennek meg új Őrtorony-kiadványok, amelyek elvetik a szervezet tanításait, és új tanításokkal cserélik fel azokat.

A csoport első ötven éve alatt kiemelkedő figyelmet szentelt az egyiptomi nagy piramisnak, úgy hivatkozva arra, mint "Isten kőtanújára", és idő-számítgatásokat valamint próféciákat alapozva a piramis belső folyosóinak méreteire. Azután az 1928. november 15-i Őrtorony visszavonta ezt a tanítást, mondván, hogy "Ha a piramist nem említi a Biblia, akkor annak tanításait követni annyi, mint üres filozófia és hamis tudomány által vezettetni Krisztus követése helyett."(341.o.) És "A Sátán tette bele tudományát a halott kőbe, amelyet a Sátán Bibliájának hívhatunk, és nem Isten kőtanújának."(344.o.)

Az 1920-as évek végén és a '30-as évek elején a Társulat második elnöke, Joseph Franklin Rutherford ("bíró") sok más tanítását is elvetette az alapító Charles Taze Russell-nek. Olyan tanításokat, amelyeket Rutherford Russell elnöksége alatt - és az ő elnökségének első tíz évében is, melyek röviddel Russell 1916-os halálát követően kezdődtek - helyeselt.

Az ezen időszak alatt elvetett tanítások között volt a karácsony ünneplése, a Jézus keresztfán történt halálában való hit és a helyi gyülekezetekben történő demokratikus egyházvezetés kérdése (lásd a David A. Reed által szerkesztett illetve írt Index of Watchtower Errors és Answering Jehovah's Witnesses Subject by Subject című könyveket, melyeket a Baker Book House adott ki).

Az a vezetés, amely egy egyiptomi piramisról, mint Isten kőtanújáról szóló nézetet az Ördög bibliájáról szólóvá tudott változtatni, és amely saját szavát egy sereg más témában visszavonta, a legtöbb embernek elegendő indokot jelentene, hogy elhagyjon egy vallási szervezetet. De a leleményes Őrtorony-vezetők egy újabb tantételt honosítottak meg, ami az ilyen változékonyságot annak bizonyítékává változtatja át, hogy ez a szervezet Isten szervezete.

Amikor egy ilyen tanításbeli változtatást mutatnak nekik, Jehova Tanúi jól begyakorolt reflexszel reagálnak, a Példabeszédek 4:18-at idézve: "Az igazságosak ösvénye azonban olyan, mint a hajnal világossága, mely egyre világosabb lesz a teljes délig." (Új világ fordítás)

Arra nevelve, hogy minden tantételbeli változást az "egyre növekvő világosság" egy példájaként lássanak, Jehova Tanúi megtanulták ezt úgy tekinteni, mint annak bizonyítékát, hogy ők csakugyan Isten szervezetében vannak. Hol másutt találhatná azt meg valaki, hogy Isten kiigazítja a vezetőséget és jobb megértésre vezeti őket?

Ennek ellenére, megéri ezeket a tanítási változtatásokat megmutatni egy Tanúnak - főként, ha mindegyiket valóságos Őrtorony-kiadvány - oldalakkal tudod dokumentálni. A legtöbb Jehova Tanúja teljességgel tájékozatlan a részleteket illetően, és ezen a módon a régi tanításokat ténylegesen, nyomtatásban, írásszerinti érvekkel igazolva és tanítva látja. A nagy megrázkódtatás érzése felébresztheti a Tanút, és hite felülvizsgálatára késztetheti.

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>