How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaEgy tipikus példa

Amikor például egy keresztény felfedezi, hogy a tanúk nem hisznek abban, hogy "újonnan kell születniük", elhatározza, hogy a következőt, aki az ajtaján kopogtat, szembesíti Jézus szavaival: "Bizony, bizony mondom néked: ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát." (Jn 3:3)

Jehova Tanúi úgy hiszik, hogy csak 144000 ember újjászületett a Szent Lélekben (ill. szent szellemben - a Tanú-szóhasználat szerint) való részesülés által, az Isten gyermekeként történő újjászületés megtapasztalásának bibliai értelmében, amint arról a Róma 8:15 beszél: "a fiúság Lelkét kaptátok, aki által kiáltjuk: 'Abbá, Atya!'" (Újfordítású Biblia)

Hiszik, hogy a 144000 teljes száma 1935-ben betelt, úgyhogy egy-egy tag pótlásának kivételével az újjászületés lehetősége abban az évben megszűnt.

Ezen emberek legtöbbje azóta elhunyt, a "felkent személyek" egy kb. nyolcezres "maradékát" hagyva hátra - az egyedülieket, akiket újjászületettként ismernek el abból a tizenötmillió emberből, aki világszerte Jehova Tanúi királyságtermeit látogatja.

"Megkérdezem majd a Tanúkat az ajtómnál: 'Ön újjászületett?'" - tervezheti a lelkes keresztény. "Ők azt mondják majd: 'Nem.', és aztán felkérem őket, hogy olvassák el János 3:3-at, és egészen lenyűgözöm majd őket!"

Visszaemlékszem azonban egy reggelre az 1980- vagy '81-es évből, amikor a körzetfelvigyázó meglátogatta a gyülekezetünket, és azt gyakoroltatta velünk, hogyan bánjunk a házigazdával, aki az ajtóban azt kérdezi, hogy "Ön újjászületett?".

""A válasz természetesen az, hogy 'Nem.' - magyarázta a házról-házra végzett munkára összegyűlt csoportnak."Azonban nem válaszolhatunk így az illetőnek. Ehelyett egy kérdéssel felelhetünk: 'Azt érti ez alatt, hogy elfogadtam-e Jézus Krisztust személyes megváltómnak?'"

"Amikor az illető ezzel egyetért" - folytatta okításunkat - "őszintén azt felelheted: 'Igen, elfogadtam Jézust, mint Uramat és Megmentőmet'."

Így a Tanú ügyesen elkerüli a 'nem'-mel való választ az 'Ön újjászületett?' - kérdésre, a keresztény házigazda pedig ott áll meghökkenve, míg a Tanú tovább folytatja előre elkészített mondanivalóját.

(Mégha az illető el is ismeri a házigazdának, hogy nincs újjászületve, és elolvassa a János 3:3-at, egy jólképzett Tanú habozás nélkül azt fogja válaszolni: "Ez így van rendjén! Egyedül a 144000 újjászületett képezi részét a királyság-uralomnak, a föld felett uralkodva. Magam nem lévén része a felkent osztálynak, reménységem inkább a földön élni a királyság uralma alatt, mintsem ténylegesen a mennyei királyságba lépni. Hadd mutassam meg Önnek a Bibliából a csodálatos földi reménységet, amely azt jelenti, hogy nekünk nem szükséges újjászületnünk".)

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>