How to get...

Jehova Tanúi - Hogyan nyithatjuk fel a szemüket?

Írta: David A. Reed, egykori Jehova TanújaKezdd olyan anyagokkal, amelyekben Jehova Tanúi megbíznak

Milyen nyomtatott anyagok hitelesek egy Tanúnak, és milyenek iránt lesz bizalommal? Csakis azok, amelyeket az Őrtorony Társulat adott ki. Így ezekkel kell kezdened.

Olyan tanítások bőséges bizonyítékát kell mutatnod a Tanúnak az Őrtorony-kiadványokban, amelyek tévesek.

De hogyan bizonyíthatod, hogy ezek a tanítások hamisak, amikor a Tanúk csak az Őrtorony-kiadványokat fogadják el hitelesnek? Azokat az Őrtorony-kiadványokat kell megmutatnod, amelyek bizonyítják, hogy más kiadványok tévesek.

Ezek tanításbeli változtatás, oda-vissza történő pálfordulás, be nem teljesedett prófécia vagy leplezetlen csalás formáját ölthetik. A Tanú, azzal szembesülve, hogy a szervezet két vagy több könyve illetve folyóirata ellentmondó kijelentéseket tesz, kritikusan kell tekintsen az állítások megbízhatóságára és arra, hogy a szervezet ilyen ellentmondásokat jelentet meg.

A tanításbeli változtatások esetében például a szervezet új tanítása ellentmond a réginek, és néhány esetben a Társulat kiadványai tulajdonképpen elítélik a régi tanítást.

Ez méginkább érdekessé válik az oda-vissza történő hitelvi pálfordulások során, mert a Társulat elutasítja az eredeti tanítást, amikor azt egy "új igazsággal" cseréli ki, később azonban visszatér az eredeti tantételhez, amelyet nyomtatásban egyszer már elutasított.

Vagy, a be nem teljesedett próféciák esetében, a hamis prófétai kijelentés mint bizonyíték áll szemben önmagával a megjövendölt időszak elmúltával. A nyílt csalás pedig az Őrtorony-kiadványokban gyakran dokumentálható a Társulat más kiadványaival való összehasonlítás során, amelyek kimondják az igazságot a szóban forgó témáról.

Jehova Tanúi az ilyen bizonyítékra látszólag hajlamosak az Őrtorony Társulat védelmezésével reagálni. Ezt automatikusan, mintegy reflexből teszik, attól függetlenül, hogy hisznek-e abban, amit csinálnak, vagy sem - igen, sokan, mint valami főiskolai vitakör, szükségét érzik, hogy a szembenálló csoporttól jövő minden kihívásra cáfolattal válaszoljanak.

De magukban - különösen amikor a nap végén álomra hajtják a fejüket - beismerhetik, hogy nem megalapozott a védekezésük. És amint az ilyen terhelő bizonyítékok halmozódnak az emlékezetben, az végül többet nyomhat a latban, mint a Társulat által beléjük csepegtetett pozitív propaganda.

<<< Vissza a tartalomjegyzékhez Tovább >>>